Κοπτική Ραπτική Σχεδίαση Ενδύματος

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:  Κοπτική Ραπτική Σχεδίαση Ενδύματος

Ο/η ράπτης/ράπτρια ενδυμάτων κατασκευάζει χειροποίητα ανδρικά και γυναικεία εξωτερικά ενδύματα (κοστούμια, παντελόνια, παλτά, ταγέρ, φορέματα, γιλέκα κ.λ.π.) από ύφασμα, κατόπιν παραγγελίας. Επιπρόσθετα:
Παίρνει τα απαραίτητα μέτρα του/της πελάτη/πελάτισσας (π.χ. ύψος, περιφέρεια, μέση, στήθος κ.λ.π.) με σκοπό τη δημιουργία του ανάλογου με τη περίσταση πατρόν. Δημιουργεί το πατρόν.Κόβει και ράβει, σε μεγάλο βαθμό χειροποίητα, το ύφασμα βάσει του πατρόν. Προσαρμόζει το ένδυμα στον πελάτη.

Ο σκοπός της εργασίας του είναι: Η κατασκευή μεμονωμένων ενδυμάτων προσαρμοσμένων στην ιδιομορφία του εκάστοτε σώματος. Δημιουργία ενδυμάτων βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και σχεδίων της επιλογής του/της πελάτη/πελάτισσας. Ικανοποίηση του/της πελάτη/πελάτισσας για τη χειροποίητη ποιότητα και τη μοναδικότητα του ενδύματος που παράχθηκε.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης Οι ειδικεύσεις του επαγγέλματος καθορίζονται :

Ι. Ως προς τα είδη ενδυμάτων : α) Ανδρικά ενδύματα (π.χ. σακάκι, παντελόνι, σμόκιν, φράκο, πουκάμισο κ.λ.π.), β) Γυναικεία ένδυση (ταγιέρ, παντελόνι, φούστα, φόρεμα μπλούζα, βραδινό, νυφικό, κ.λ.π.), γ) Ειδικά ενδύματα (στολές ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, ιερέων, θεάτρου κ.λ.π.).

ΙΙ. Ως προς τις διαφορετικές θέσεις εργασίας και εργασιακά περιβάλλοντα:- Παραγγελιοράπτης ανδρικών ενδυμάτων.- Παραγγελιοράπτρια (μοδίστρα) γυναικείων ενδυμάτων- Ράπτης/ράπτρια σε καταστήματα μεταποίησης ενδυμάτων.- Ράπτης/ράπτρια σε εργαστήρια μόδας και υψηλής ραπτικής.- Ράπτης/ράπτρια σε βιοτεχνίες prêt a porter.- Ράπτης/ράπτρια σε βιομηχανίες κατασκευής ενδυμάτων (σπανίζει).- Ράπτης/ράπτρια στο θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο.

Πρόγραμμα σπουδών:

 1. Αναγνώριση τεχνικού σχεδίου μόδας, πατρόν, μελέτη, δημιουργία – ορολογία στο pret – a – porter @ haute couture.
 2. Ξένη ορολογία μόδας
 3. Υφασματολογία
 4. Οργάνωση και λειτουργία επαγγελματικού χώρου
 5. Οργάνωση και ενδυματολογική επιμέλεια παραγωγής ενδύματος
 6. Σχέδιο μόδας
 7. Χρωματολογία
 8. Ιστορία ενδύματος
 9. Ενδυματολογία -styling
 10. Υπολογιστές.
 11. Ξένες γλώσσα Αγγλικά - Τουρκικά.

Διαβάστε περισσότερα: www.iekdata.com

Πιστοποίηση

1.Πιστοποίηση ΚΕ.ΔΙ.Β.Μ.1 - Κρατική πιστοποίηση (EOPPEP)*

2. Πιστοποίηση : Certified Fashion Designer (Εξέταστρα150 €)

DATA

Στεφάνου Τσουρή 61 Χίος Τ: 2271041764. Ε: dataiek@otenet.gr

Ανακοινώθηκε η Πρόσκληση της Δράσης ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ στο πλαίσιο της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης των συμμετεχόντων», Αριθμός Πρόσκλησης 1/2019. Αφορά στη Δημόσια Πρόσκληση Νο 8/2018 του ΟΑΕΔ προς «ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ, ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ, ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ 30.333 ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ».

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή Προγραμμάτων Κατάρτισης στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα και η πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων ΤΠΕ που θα αποκτηθούν, στους ωφελούμενους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Νο 8/2018, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις απασχόλησης και έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τα προγράμματα κατάρτισης.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθεί μία δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει :

 • Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών που περιλαμβάνει 100 ώρες στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρία επίπεδα γνώσεων: στοιχειώδεις, βασικές και προχωρημένες και 20 ώρες «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»
 • Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

 

Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων μέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης και πιστοποίησης, και η διευκόλυνση της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Η δέσμη των προαναφερόμενων παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας. Για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν μέσω της κατάρτισης οι πάροχοι θα συμβληθούν με αναγνωρισμένους φορείς πιστοποίησης.

 

Η δράση θα υλοποιηθεί με το σύστημα των επιταγών κατάρτισης (training voucher).

 

Οι ωφελούμενοι της Δράσης, εφόσον επιλέξουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα κατάρτισης σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην υπ΄ αριθμ. 8/2018 Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, δικαιούνται προσωπική «Επιταγή κατάρτισης». Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες θα οδηγούν σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων πληροφορικής που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες των Δήμων, Περιφερειών και Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 8μηνο απασχόλησης του ωφελούμενου.

 

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 20.622.336€ που θα διατεθεί για τον Στόχο 8.1(ii): «Αύξηση του ποσοστού των καταρτισθέντων ανέργων που λαμβάνουν πιστοποίηση, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους που δεν έχουν ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και αποτελεί μέρος της ευρύτερης Δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (Επιβλέποντες Φορείς) με συνολικό προϋπολογισμό 193.302.177,60€ 134.815.978€ από σύγχρονους πόρους και 58.486.200,00€ από εθνικούς). Οι εθνικοί πόροι θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ.

 

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 26.852 ωφελούμενοι, οι οποίοι θα καταρτισθούν στη Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και σε θέματα «Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας».

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ειδική ιστοσελίδα  https://voucher.gov.gr.

 

Για διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης DATA στα τηλέφωνα 2271041764..

Data - Σιδεράτος Μανώλης

Στεφάνου Τσουρή 61
Χίος
82100
2271041764 dataiek@otenet.gr
Υλοποιήθηκε από Webnode